Det här behöver du:
3 dl chana dal eller torkade gula ärtor (ca 6 dl blötlagda okokta)
3 stånd grönkål
Ett par lökar
1 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
Chilipulver
Paprikapulver
Salt och svartpeppar
Olja
Gör så här:
1. Låt chana dalen eller ärtorna stå i rikligt med vatten över natt.
2. Dagen efter häller du av vattnet och sköljer chana dalen eller ärtorna noga.
3. Hacka löken. Repa grönkålen och riv eller skär bladen i små bitar.
4. Blanda chana dal eller ärtor, lök och grönkål i en skål och stavmixra alternativt kör i en matberedare. Blir smeten väldigt torr, tillsätt lite vatten. Notera att chana dalen eller ärtorna alltså inte ska kokas, utan mixas råa!
5. Tillsätt övriga ingredienser. Snåla inte på salt och peppar, det behövs mycket för att bollarna ska smaka ordentligt.
![]() |
Receptet räcker till cirka 25 bollar. |
7. Hetta upp olja i en stekpanna eller i en gryta, beroende på om du vill steka eller fritera dem. Båda sätten blir goda.
![]() |
Om smeten får vila i kylskåp, gärna över natt, går det lättare att trilla falafalbollarna. |
8. Färdiga att avnjutas! Blir det några över går de bra att frysa in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar