Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

tisdag 23 december 2014

Grilltillbehör mitt i vintern

Dagen före julafton. Andra människor trillar förmodligen köttbullar, bakar vörtbröd och fixar till en Jansson. Det gör inte vi. Vi gör en istället en kale slaw, alltså en slaw där vitkålen är utbytt mot grönkål och majonnäsen är ersatt av jordnötter mixade med olja. Det blir något annat än den stabbiga cole slaw som ofta serveras på restaurant. Funkar fint som tillbehör till tex grillad tonfisk eller som en rätt i sig själv.

Det här behöver du till åtta personer:

2 buntar med grönkål (svartkål eller purpurkål funkar också!)
1 röd eller gul paprika
2 morötter
1 dl vegetabilisk olja
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl saltade jordnötter (hälften till dressingen, häften att strö ovanpå den färdiga rätten)
1-2 matskedar muscovadosocker
1/2 tesked flingsalt

Gör så här:

1. Riv loss grönkålsbladen från den grova stammen, skär bladen i tunna fina bitar. Kärna ur paprikan och skär även den tunt. Hyvla morötterna till strimlor med potatisskalare. Blanda ihop grönsakerna.
2. Ta fram matberedaren och häll ner oljan, äppelcidervinägern, hälften av jordnötterna, socker och salt. Kör tills dressingen blir slätt.
 3. Häll dressingen över grönsakerna strax innan servering. Grovhacka resten av jordnötterna och strö ovanpå.


Vi köpte varsin stor bit gulfenad tonfisk på Urban Deli som vi snabbt halstrade i grillpanna. Passar fint ihop med kale slaw.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar