Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

torsdag 11 december 2014

Grönkålspaj för icke pajälskare



Jag är ingen stor pajälskare, tycker ofta pajer är för degiga och fyllningen för fet. Men den här grönkålspajen är faktiskt god och passar lika bra på julbordet som en vanlig vardagkväll för den tar inte särskilt lång tid att göra, om man har lite framförhållning. 
   För att göra den lite nyttigare och, i mitt tycke, godare blandar jag i fullkornsmjöl. Här erbjuder jag också ett alternativ för den som är glutenintolerant eller som av hälsoskäl vill undvika mjölprodukter. Jag har testat båda och den glutenfria pajen blir lite smuligare, men är ändå god och smakrik.
   Den vanliga degen går utmärkt att frysa, så jag föreslår att du gör en rejäl sats som du tar fram på morgonen innan du går till jobbet, så blir det en snabblagad middag när du kommer hem.

Till dubbel sats pajdeg behöver du (dela på mitten och frys in den andra halvan!):

250 g vetemjöl special
250 g fullkornsmjöl, gärna dinkel som gör pajen både saftigare och nyttigare
Vatten
1 1/2 tsk finkornigt havssalt
1 tsk torrjäst
1 msk raps- eller olivolja plus lite till skålen

Alternativ glutenfri deg:

250 g kesella
2 msk rapsolja
½ dl vatten
2 dl bovetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser till den glutenfria pajdegen till en smetig, kladdig massa. Smörj en teflonform med avtagbar kant eller en vanlig pajform och bred ut smeten. Förgrädda i 8-12 min på 175 grader i varmluftsugn eller på 225 grader i vanlig ugn. Ta ut pajskalet och lägg i fyllningen. Receptet är hämtat från Zarah Öbergs kokbok Pigga Barn, Pigga Föräldrar.


Fyllning:

Fyra-fem stånd färsk, blancherad grönkål med borttagna stammar eller ca 500 g fryst, hackad och tinad
2 ägg
1 äggula
2 dl grädde
2 dl riven smakrik ost, tex Grevé
2 krm riven muskötnöt
1 tsk salt
Svartpeppar
Ev fikon till garnering
  
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölet i en stor skål med salt och jäst.
2. Tillsätt oljan och 3 1/4 dl varmt vatten och blanda till en grov deg.
3. Mjöla händerna och vänd ut degen på en lätt mjölad arbetsyta och knåda den 5-10 minuter tills den är slät. Degen är ganska lös och kladdig och ska vara det, så tillsätt inte för mycket mjöl.
4. Häll lite olja i en skål, lägg i den knådade degen och vänd runt den i oljan så att den täcks av en tunn film.
5. Lägg över en handduk och låt stå varmt tills degen jäst till dubbel storlek, minst en timme, gärna två.
6. När degen är färdigjäst och luftig, vänd ut den, dela den i två bitar, och tryck ut en bitarna i en pajform med höga kanter och ställ kallt i ca 30 minuter. Lägg den andra biten i en plastpåse och frys in. Grädda pajskalet i 10-12 minuter tills det har fått lite färg.

Så här gör du fyllningen:

7. Vispa ihop ägg, äggula och grädde lätt i en bunke.
8. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
9. Sänk värmen till 175 grader. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen precis har stelnat.
10. Låt svalna lite före servering. Garnera eventuellt med fikonklyftor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar