Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

söndag 7 december 2014

Vi bjuder Bryan Ferry på kål och korv

Det är söndag och vi känner oss lite centraleuropeiska. Jag vill ha surkål, men det känns som en otillräcklig föresats för matlagningen. Vad kan vi göra med vitkålshuvudet vi har liggande? Vitkålen, den färg- och smaklösa kålen. Den man fick som "rå bit" i plugget, den som strimlas och står och jäser på 29000 pizzerior runtom i vårt land. Den där fula, ospännande kålbiten som foodies ratar. 
Vi letar recept och snubblar över en variant när man ugnsbakar den i två timmar. Sagt och gjort. Vi kokar en lag på buljong, vitt vin, vinäger, ett par nypor socker, smör och lite massala vi köpt i Indien. Halverar vitkålshuvudet, saltar och så häller vi över, i en ugnsfast panna, in i ugnen och bakar under lock i typ två timmar och öser kålen då och då. 
Den är inte så vacker, men fy bubblan så god den blev. 
Självklart vill man ha lite korv till. Eftersom det snart är jul och jag gillar små prylar kan jag inte hålla mig från att köpa hjortprinskorv på UD. Den blir kanon till kålen, ihop med lite creme fraiche som kryddats med kummin och citronskal (egentligen vill man ju ha smetana). Ett glas alsace till gör illusionen av det gamla Europa fullständig. 

Vilken prins gav namn åt denna korv? 
Eftersom det är TV-söndag kollar vi på Så mycket bättre på SVT Play. Dock blir kvällen inte så mycket bättre förrän vi sätter på nya Bryan Ferry och tokgillar. Den var faktiskt slut på vinyl på Pet Sounds häromdagen, så vi får fullyssna på Spotify.


Vad Bryan Ferry skulle fått till middag om han kommit hem till oss ikväll. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar