Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

fredag 26 december 2014

En kommentar till Halländsk långkål

Ok. Julen är över. Det vet vi. Men diskarna är fortfarande fulla av grönkål. Och här kommer den helt perverterade varianten på Halländsk långkål, som får puristerna som inte kan säga R att osäkra sina revolvrar. 
Anrättningen är ganska inspirerad av Mannerström och Svantesson, som en gång lagade grönkål med fänkål och vitlök. Och vi kan lova att den går hem. Grädde lyfter med sin lenhet och fänkålen plockar upp nyanser av grönkålssmaken du inte tänkt på innan.

...

Först river man av ett par stadiga stånd färsk grönkål från stammarna. Blanchera kvickt, dvs lägg i en skål och häll kokande vatten över. Detta för att den ska sjunka ihop lite och få en aning mildare smak.

Skiva en stor lök, ett par vitlöksklyftor och en halv fänkål (eller en hel om den är liten. Och om du gillar fänkål). Fräs i smör och olivolja.

När löken, vitlöken och fänkålen mjuknat lägger man i grönkålen, låter fräsa i någon minut, saltar och pepprar och sedan slår man på buljong. Enligt traditionen är det skinkspad som gäller, men med tanke på vegetarianer och hemmets brist på skinkspad så tog jag grönsaksbuljong. Häll på så att det knappt täcker innehållet och låt puttra ett litet tag. 

När allt blivit mjukt och fint, häll på lite grädde och låt det sätta sig. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Om det är lite rinnigt, låt det stå på spisen på svag värme och puttra lite till. Denna milda, men smakrika stuvning brukar gå hem så att det stänker om det. Grym till skinka och köttbullar, men jag har sett folk som tagit den direkt på en macka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar