Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

söndag 14 december 2014

Inte din vanliga gamla brysselkål.

Brysselkål är det många som har ett dåligt förhållande till. Kanske minns du de sönderkokta man fick i skolan eller de som man ibland får som trist tillbehör till julmaten? Glöm det. Brysselkål är hur gott som helst, rätt tillagat. Och det är lätt. Passa på nu när utbudet är fint!

Det här behöver du för 4 personer:

300 g färsk brysselkål
1 paket halloumi
2 msk honung
1 dl finhackad persilja, gärna slätbladig
Finrivet skal från 1 ekologisk citron
2 msk färskpressad citronjuice
1/2 dl granatäpplekärnor, färska eller frysta
Olivolja
Smör
Salt

Gör så här:

1. Ansa och dela brysselkålen. Skär halloumin i stavar.
2. Stek brysselkålen med snittytan ner i olja och smör på medelvärme någon minut. Krydda med lite salt. Lägg på lock och låt steka 4-5 minuter på medelvärme, tills de fått fin färg på snittytan och är nästan mjuka i mitten.
3. Stek samtidigt halloumin runt om i en annan stekpanna i olja tills den fått gyllene färg. Ringa honungen över brysselkålen och låt koka in ca 1 minut.
4. Tillsätt persilja, citronskal, juice, lite olja och en nypa salt. Till sist lägg på halloumin och toppa med granatäpplekärnorna.

Njut som ensamrätt eller som tillbehör till exempel till grillad fisk eller kött.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar