Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

torsdag 20 november 2014

Grön falafel

Grönkål i falafel? Varför inte, tänkte vi, och testade genast. Vi bytte ut kikärtor mot chana dal, alltså halverade indiska ärtor, men det går även bra med svenska torkade gula ärtor. Resultatet blev överraskande goda bollar som passar bra i pitabröd tillsammans med hummus, tomat och sallad.

Det här behöver du:

3 dl chana dal eller torkade gula ärtor (ca 6 dl blötlagda okokta)
3 stånd grönkål
Ett par lökar
1 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
Chilipulver
Paprikapulver
Salt och svartpeppar
Olja

Gör så här:

1. Låt chana dalen eller ärtorna stå i rikligt med vatten över natt.
2. Dagen efter häller du av vattnet och sköljer chana dalen eller ärtorna noga.
3. Hacka löken. Repa grönkålen och riv eller skär bladen i små bitar.
4. Blanda chana dal eller ärtor, lök och grönkål i en skål och stavmixra alternativt kör i en matberedare. Blir smeten väldigt torr, tillsätt lite vatten. Notera att chana dalen eller ärtorna alltså inte ska kokas, utan mixas råa!
5. Tillsätt övriga ingredienser. Snåla inte på salt och peppar, det behövs mycket för att bollarna ska smaka ordentligt.

Receptet räcker till cirka 25 bollar.
6. Ställ in smeten i kylskåpet och låt vila någon timme, så blir det lättare att trilla bollar av den. Vi testade att lämna smeten i en skål över natt och då blev det ännu bättre konsistens på bollarna. 

7. Hetta upp olja i en stekpanna eller i en gryta, beroende på om du vill steka eller fritera dem. Båda sätten blir goda.


Om smeten får vila i kylskåp, gärna över natt, går det lättare att trilla falafalbollarna.

8. Färdiga att avnjutas! Blir det några över går de bra att frysa in.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar