Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

lördag 22 november 2014

Masserad grönkålssallad NYC style
Här har ni en sallad som i ett par variationer är en av de oftast återkommande hemma hos oss: Masserad grönkålssallad, bland det lättaste och godaste du kan göra med det gröna guldet. Det här receptet har vi lånat från en liten pärla till restaurang i East Village i New York som hette Goat Town. Numer är den stängd, men ägarna ska öppna nytt i den härliga lokalen på East 5th street. 
Den här salladen passar som tillbehör till kött och fisk, men kan också göras matigare med lite mögelost så att den klarar sig på egen hand. Just kombinationen inlagd lök, sältan från osten, sötman och syran från granatäpplet och den tydliga kålsmaken är en killer. 


Det här behövs:

Grönkål
Salt 
Olivolja
Rödlök
Ättikssprit
Socker
Vatten
Dadlar (om man vill)
Granatäpple (Går att fuska med frysta granatäpplekärnor. Smakar mindre, men funkar)
Valnötter
Balsamvinäger
Balsamicosirap eller en aning socker/honung/agave
Svartpeppar

Lägg till en bit fast grönmögelost om du vill smula ner den.

Gör så här:

1. Riv loss bladen från den grova stjälken. Hacka i små bitar.
2. Lägg grönkålen i en skål, ringla över generöst med olja och några nypor salt.
3. Massera bladen energiskt med händerna så att oljan och saltet verkligen gnuggas in. 

Knåda ordentligt så att olja och salt tränger in i kålbladen. Det är detta som gör kålen mjuk och lättare att äta.

4. Hacka rödlöken i tunna fina skivor.

5. Gör en 1-2-3-inläggning, dvs en del ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten i en kastrull. Värm  vattnet och när sockret löst upp sig, ta kastrullen åt sidan. Var noga med att inte låta inläggningen koka! Lägg ner löken och låt stå en stund. Ju längre, desto sötare smak och mjukare lök.


Ju längre löken ligger i inläggningen, ju sötare och mjukare blir den.

6. Finhacka ett par dadlar. Dela ett granatäpple och ta ur kärnorna (lättast i en plastpåse för att undvika röda stänk i hela köket.) Hacka valnötterna. Fördela över salladen. 

7. Lägg löken i ett durkslag och skölj den snabbt i kallt vatten.

8. Gör en dressing på olivolja, balsamvinäger, salt, peppar, några droppar balsamicosirap eller en knivsudd socker eller lite honung eller agavesirap. Det behövs inga vansinniga mängder dressing, eftersom kålen redan är masserad i olja. 

9. Avluta med ett par varv med pepparkvarnen. 


Voilá! Gudomligt god masserad grönkålssallad. Passar fint på buffébordet, som tillbehör eller som den är.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar