Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

söndag 16 november 2014

Världens bästa tillbehör


Surkål är som en fantastisk musiker på en skiva - den har förmågan att höja och förädla helheten till någonting magiskt. 
Den ljuvliga fermenterade kålen är inte bara god, utan får också på något märkligt sätt bättre näringsinnehåll, hållbarhet och nyttighet än sin färska motsvarighet. 
Saurkrautens mest klassiska användningsområde är som på bilden här ovanför, tagen på Bar Central i Stockholm, som tillbehör till rustik korv och lite fläsk. Eller tillbehör och tillbehör. I sin franska variant kallas samma rätt för Chocroute Garnie, alltså garnerad surkål. Vilket således antyder att det syrade guldet spelar huvudrollen. 
Och så är det ju.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar