Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

söndag 23 november 2014

Grönkålspizza


Japp. Grönkål på pizza. Det låter inte klokt, men det är ljuvligt gott och vi gör den här rätten säkert en gång i veckan numera. Vi brukar göra dubbel sats av pizzadegen och frysa in den andra halvan, så att vi alltid är redo när andan faller på.

Pizzadegen blandar vi med hälften fullkornsmjöl och hälften vetemjöl och kavlar tunt, tunt och lägger över på en het pizzasten. En vanlig, het, ugnsplåt går bra för den som inte vill investera i en pizzasten.

Vill du ha en mer klassisk "pizzalook" med lite tjockare och luftigare pizzakanter, rekommenderas  mer vetemjöl och mindre fullkorn. Är du riktigt lat kan du köpa fin färdig deg på Picard. Och så går det såklart bra att göra glutenfria alternativ om man vill.

Till dubbel sats pizzadeg behöver du:

250 g vetemjöl special
250 g fullkornsmjöl, gärna dinkel som gör pajen både saftigare och nyttigare
Vatten
1 1/2 tsk finkornigt havssalt
1 tsk torrjäst
1 msk raps- eller olivolja plus lite till skålen
Vatten

Gör så här:

1. Lägg båda mjölsorterna i en skål med salt och jäst. Blanda väl.

2. Tillsätt oljan och 3 1/4 dl varmt vatten och blanda till en grov deg. 

3. Mjöla händerna. Vänd ut degen på en arbetsyta och knåda den i 5-10 minuter tills den är slät. 

4. Häll lite olja i en skål, lägg i den knådade degen och vänd runt den i oljan så att den täcks av en tunn film. 

5. Lägg över en ren handduk och låt stå varmt tills degen jäst till dubbel storlek, minst en timme, gärna två. 

6. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in pizzastenen eller bakplåten från början så att den hinner bli riktigt het. 

7. När degen är färdigjäst och luftig, vänd ut den på mjölat bakbord och dela i två delar. Frys in en del och kavla ut den andra så tunn som du vill ha den.


Nu över till grönkålstoppingen och du behöver:

Olivolja
2 gula eller röda lökar, halverade och tunt skivade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
3-4 stånd färsk grönkål eller svartkål
Ca 100 g riven ost. Hellre en smakrik än ICA:s plastmozzarella.
En god och bra pesto på burk
Salt och nymalen svartpeppar
Smulig ädelost

1. Skär bort stjälkarna från grönkålen eller svartkålen. Strimla kålen i 1/2-1 cm breda remsor.


Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen.

2. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme och lägg i löken. När det börjar fräsa, sänk till lägre värme och rör om emellanåt tills löken är mjuk. Tillsätt vitlöken efter halva tiden. 


    
 
 3. Rör ner kålen och tillaga ytterligare fem minuter, rör om ofta, tills bladen slaknat och fallit ihop en aning. Salta och peppra.

4. Ta ut pizzastenen eller plåten från den heta ugnen och ställ på arbetsbänken. Lyft snabbt över den kavlade degen. Skär bort eventuella kanter som hänger ner. Använd grytvante så att du inte bränner dig!

5. Bred ut pesto med en sked. Häll på rikligt med riven ost.


Börja toppingen med att bre ut en god pesto och riven ost över pizzadegen. 



6. Häll över kålen och löken. Bre ut jämt. Avsluta med ett lager ost till och ringla över lite olja. Smula över lite mögelost om du vill ha det.

 


7. Grädda pizzan. Beroende på din ugn och hur tjock botten är kan det ta allt mellan 3-15 minuter. Håll lite koll.

8. Servera varm, skuren i tårtbitar. Vi har investerat i en riktig pizzaslicer som gör det betydligt enklare att skära pizzan i snygga bitar. Rekommenderas varmt.


Ädelosten gifte sig fint med grönkålen!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar